Książka kucharska Haier 1u36hs1eras to profesjonalna książka kucharska zawierająca ponad 1,500 receptur wraz z instrukcjami krok po kroku, aby pomóc Ci stworzyć niezwykle smaczne i zdrowe potrawy. Książka ta oferuje użytkownikom szeroki wybór receptur, w tym tradycyjne dania, potrawy śródziemnomorskie, dania wegetariańskie i wegańskie, a nawet dania z drobiu i ryb. Każde z tych receptur zostało opisane w szczegółach, dzięki czemu każdy może łatwo przygotować smaczne dania. Dodatkowo, książka ta zawiera wskazówki dotyczące gotowania i przygotowywania jedzenia, aby ułatwić gotowanie.
Ostatnia aktualizacja: Książka kucharska Haier 1u36hs1eras
Wróć do: Blog
Mogłoby się wydawać, że w dziedzinie kulinariów niewiele pozostało jeszcze do odkrycia. Tymczasem wciąż pojawiają się nowe książki kucharskie, które potrafią zainteresować i zaskoczyć. Które z nich są najlepsze? Oczywiście te najbardziej oryginalne, ale również pięknie wydane i opatrzone apetycznymi zdjęciami. Jeśli chodzi o książki kucharskie, ranking ich popularności jest również dobrym odzwierciedleniem aktualnych trendów żywieniowych. Sprawdź, jakie tytuły z tej kategorii są obecnie „na topie” – przedstawiamy kilka najlepszych książek kucharskich na 2021 rok.
„Jadłonomia po polsku” – Marta Dymek
Ostatnia książka Marty Dymek od wielu miesięcy nie schodzi z list bestsellerów. Dla wielu osób może to być szokująca informacja, ponieważ jest to vege książka kucharska dotycząca wyłącznie potraw wegańskich, czyli bazujących na składnikach roślinnych – bez mięsa, ale również nabiału czy jaj. Autorka skupia się na odtworzeniu dobrze znanych smaków (barszcz, bigos, gołąbki, kotlety mielone), ale w całkowicie roślinnej i nierzadko unowocześnionej wersji. Przytacza również mniej znane tradycyjne przepisy wykorzystujące proste składniki dostępne w określonych porach roku. Całość jest nie tylko niezwykle apetyczna, ale również przystępna. Przepisy nie wymagają stosowania żadnych skomplikowanych technik i często są bardzo szybkie. Dzięki sprawdzonym trikom uzyskanie niezwykle satysfakcjonujących smaków jest możliwe bez grama mięsa, masła czy śmietany. Na pewno warto spróbować!
„Ten, w którym są wszystkie przepisy. Książka kucharska dla miłośników serialu Przyjaciele” – Finney Teresa
Jak wskazuje sama nazwa – jest to propozycja dla miłośników serialu o szóstce przyjaciół z Nowego Jorku. Mimo że jego emisja zakończyła się wiele lat temu, fani ciągle stanowią oni bardzo liczną grupę, która chętnie chłonie wszystko, co związane z serialem. „Ten, w którym są wszystkie przepisy” pomoże Ci odtworzyć kultową kanapkę Rossa ze świątecznych resztek czy ciasteczka według receptury babci Phoebe. Dowiesz się, jak przygotować kanapkę, za którą Joey byłby w stanie oddać życie, i jaka jest receptura na muffiny serwowane w Central Perk. To rozrywkowa propozycja z nutką nostalgii, dzięki której przygotujesz wiele smacznych dań. Czy jest to najlepsza książka kucharska wszechczasów? Trudno stwierdzić, ale jej popularność mówi sama za siebie.
„Ramen. Zupa szczęścia i miłości” – Tove Nilsson
Ramen to jedno z najpopularniejszych japońskich dań, które z jakiegoś powodu w Polsce dopiero od niedawna zyskuje należną sławę. Choć na pierwszy rzut oka może nieco przypominać zupki instant, nie ma z nimi praktycznie nic wspólnego. Ramen to bogactwo smaków, których głównym źródłem jest wyjątkowo aromatyczny bulion gotowany nawet przez 48 godzin. Można go przyrządzać na wiele sposobów i podawać z jeszcze większą liczbą dodatków. Książka Tove Nilsson, szefowej kuchni zafascynowanej poszukiwaniem idealnego ramenu, pozwoli Ci przygotować tę aromatyczną zupę od podstaw. Dowiesz się wiele na temat komponowania smaków, aby stworzyć coś, co zapewni Twojemu podniebieniu prawdziwą rozkosz. To również okazja do nauki przyrządzania takich dań kuchni japońskiej jak soba, udon, gyoza, okonomiyaki czy tempura. pl/ksiazki-kucharskie/p-jak-nie-umrzec-przedwczesnie-przepisy" target="_blank">„Jak nie umrzeć przedwcześnie. Przepisy” – Dr Michael H. Greger, Gene Stone, Robin Robertson
Trend dotyczący zdrowego żywienia jest bardzo silny, co odzwierciedlają również najlepiej sprzedające się książki kucharskie. Ranking na pewno nie mógł więc pominąć tej pozycji. „Jak nie umrzeć przedwcześnie. Przepisy” to kontynuacja książki „Jak nie umrzeć przedwcześnie” przedstawiającej zasady żywienia skupionego na unikaniu chorób i jak najdłuższym życiu. W tym wydawnictwie znalazły się przepisy opracowane przez specjalistę z zakresu zdrowego odżywiania, doktora Michaela Gregera, w porozumieniu z autorami wegańskich książek kucharskich. Przepisy opierają się na składnikach roślinnych i skupiają się zarówno na zdrowiu, jak i na smaku. Wszystkie zawierają składniki z Codziennego Tuzina – listy najzdrowszych produktów stworzonej przez autora. pl/kuchnia-diety-i-fitness/p-orzechy-i-pestki" target="_blank">„Orzechy i Pestki” – Lara Gessler
„Orzechy i Pestki” to pozycja mniej oczywista i zdecydowanie mniej tradycyjna niż inne książki kucharskie. Ranking nie mógł jej jednak pominąć, ponieważ jest bardzo popularna. Sama autorka nazywa ją przewodnikiem mistyczno-kulinarnym. Owszem, nie brakuje w niej przepisów, w których główne skrzypce grają zawarte w tytule grupy produktów, ale zawiera również rozmaite związane z nimi obrzędy i zwyczaje oraz praktyczne porady dotyczące np. kupowania i przechowywania. To książka dla każdego, kto szuka oryginalności. pl/ksiazki-kucharskie/p-chleb-techniki-wypieku-przepisy-wskazowki-wyd-2" target="_blank">„Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki” – Jeffrey Hamelman
Przymusowe wycofanie z życia społecznego sprawiło, że wiele osób trafiło do kuchni i zaczęło nie tylko więcej gotować, ale również piec własny chleb. To niezwykle złożony, a często również onieśmielający temat, który jednak wcale nie musi się wiązać z dużymi trudnościami. Sięgając po książkę „Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki”, nazywaną często „biblią chleba”, można bez większego trudu rozpocząć własną produkcję aromatycznych tradycyjnych bochenków i wielu innych rodzajów pieczywa. To pozycja przedstawiająca nie tylko przepisy, ale również techniki i zasady, które po prostu trzeba znać. Dlatego nie mogło jej zabraknąć w zestawieniu przedstawiającym najlepsze książki kucharskie ostatnich miesięcy – mimo iż została wydana po raz pierwszy już kilka lat temu.
„Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki” – Nosrat Samin
Kolejna pozycja na liście uwzględniającej najlepsze książki kucharskie również nie jest typowa. Można ją wręcz nazwać antyksiążką kucharską. Znajdują się tu tradycyjne receptury, ale są raczej uzupełnieniem do treści, która przybliża cztery najważniejsze komponenty decydujące o smaku dania: sól, tłuszcz, kwas i ciepło. Autorka tłumaczy, w jaki sposób wpływają one na potrawy i jak zachować ich odpowiednie proporcje. Uczy balansowania smaków, dzięki czemu możliwe jest smaczne gotowanie bez konkretnych przepisów. To świetny przewodnik dla osób, które chcą rozwinąć swoją intuicję kulinarną.
Lubisz różne poradniki, nie tylko te kulinarne, i poszukujesz podobnych książek? W takim razie koniecznie sprawdź nasze rankingi najlepszych książek motywacyjnych oraz najlepszych książek o rozwoju osobistym! A jeśli któraś z powyższych książek kucharskich miała być np. prezentem dla babci, zobacz nasze inne zestawienie z książkami na prezent – może dobierzesz drugą ciekawą pozycję?
Ziarno
Wójciak Dominika
- Wydawca: Pascal
Język: polskiFormat: 26. 7x20. 4Oprawa: TwardaFormat książki: Twarda oprawaTytuł: Ziarno
Kuchnia dla serca zdrowie z roślin Domaradzka Violetta, Zakrzewski Robert Wydawca: PublicatFormat: 16. 5x24. 5cmOprawa: Kartonowa FoliowanaTytuł: Kuchnia dla serca zdrowie z roślin100 mil na Krecie, oregano na kilogramy i rośliny na talerzu czyli zdrowe serce. Jeśli zastanawiasz się, jak połączyć radość jedzenia z dbałością o serce i jak zrealizować postanowienie, aby „zdrowiej żyć“, ta książka jest dla Ciebie. Znajdziesz tu 120 przepisów na dania przygotowane przez pasjona...
Bosacka po polsku nowoczesne przepisy kuchni polskiej Bosacka Katarzyna Format: 21. 0x26. 5cmTytuł: Bosacka po polsku nowoczesne przepisy kuchni polskiejKuchnia polska TO JEST TO! Różnorodna, arcysmaczna, coraz bardziej nowoczesna. Zmienia się tak samo dynamicznie jak nasz kraj i bez kompleksów wytrzymuje konkurencję najbardziej znanych kuchni europejskich. W ostatnich latach wydano wiele książek znakomitych szefów kuchni propagujących nowoczesną...
Kuchnia grecka Calombaris George Format: 20. 8x26. 7Tytuł: Kuchnia grecka / Kuchnia greckaWybierz się w podróż po kuchni greckiej! George, nazwany jednym z 40 najlepszych kucharzy świata, pokaże ci prawdziwą kuchnię grecką... z twistem! Tradycyjne receptury wzbogacił szczyptą nowych smaków! Takim oto sposobem spróbujesz koktajl baklawa, keftedes z cukinii, jagnięcinę z miso czy arbuz...
Zielone koktajle detoks 365 przepisów Format: 17. 5x25. 0cmOprawa: MiękkaFormat książki: Miękka oprawaTytuł: Zielone koktajle detoks 365 przepisówKsiążka napisana przez autorkę bloga Zielone Koktajle i bestsellerów „Zielone koktajle. 365 przepisów” oraz „Zielone koktajle dla mam i dla dzieci. 365 przepisów”. Znajdziesz w niej 365 przepisów stanowiących inspirację do oczyszczenia organizmu za pomocą koktajli. Każdy z nich to prawdziwa bomba...
Między wódką a zakąską Baron Aleksander, Klesyk Łukasz Format: 16. 9x24. 2Tytuł: Między wódką a zakąskąTA KSIĄŻKA WZIĘŁA SIĘ Z NIEZGODY. Niezgody z twierdzeniem, że każda wódka smakuje tak samo, że na próżno szukać w niej indywidualnego charakteru. Nieprawda! Każda ma swój aromat, zapach, fakturę. Są wódki ascetyczne, pikantne, słodkie i gładkie jak miód... Autorzy biorą na warsztat kilkadziesiąt...
Qmam kasze do ostatniego okruszka Sobczak Maia Wydawca: MarginesyFormat: 19. 0x25. 0cmTytuł: Qmam kasze do ostatniego okruszkaZakoleguj kawałek kalafiora z ziemniakiem z wczorajszego obiadu, dodaj im odrobiny pikanterii końcówką marynowanego pieprzu i stwórz najcudowniejszy, kosmicznie kremowy sos do pietruszkowego makaronu. Naszykuj kiszone liście kalafiora, chrupiące wspomnieniami z babcinej kuchni albo gęste od gorą...
Poranne inspiracje zdrowe śniadania w 15 minut Urban Viola Format: 17. 0x24. 5cmTytuł: Poranne inspiracje zdrowe śniadania w 15 minutZastanawiasz się, jak dobrze rozpocząć dzień? Mam na to niezawodny sposób - pozwól sobie na pełnowartościowe śniadanie, którego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut. Powiedz „nie” monotonnemu odżywianiu i smakowej rutynie! W książce znajdziesz aż 100 przepisów na zbilansowane śniadania...
Naturalnie i zdrowo Britton Sarah Format: 19. 7x25. 6Tytuł: Naturalnie i zdrowoPo prostu. Bez spinania się. Sto przepisów na inspirujące wegetariańskie potrawy, których składniki znajdziesz w każdym spożywczaku. Sarah Britton wprowadza kuchnię wegetariańską na nowy tor: oto książka kucharska dopasowana do każdego budżetu i na każdy dzień tygodnia. Dania główne, dodatki,...
Miska szczęścia lokalnie zdrowo sezonowo. Lokalnie, zdrowo, sezonowo Osęka Laura Format: 16. 1x21. 4Tytuł: Miska szczęścia lokalnie zdrowo sezonowoMISKA SZCZĘŚCIA to propozycja dla wszystkich, którzy lubią niebanalne, ale jednocześnie bardzo proste posiłki. W tym niepozornym naczyniu możesz podać pożywne, pyszne i kolorowe dania. Chociaż moda na bowl food przybyła do nas z Azji, z przystankiem na Hawajach, to ma również swoje odbicie w pols...
Słodka wegan nerd moje roślinne desery Rokicka Alicja Wydawca: Nasza KsięgarniaFormat: 19. 0cmTytuł: Słodka wegan nerd moje roślinne deseryNowa książka Alicji Rokickiej, czyli Wegan Nerd – jednej z najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych polskich blogerek kulinarnych! Tym razem Wegan Nerd proponuje nam… coś słodkiego. Jej fascynująca, oszałamiająca smakami, kolorami i fakturami książka to prawdziwe odkrycie nie tylko dla we...
Zielone Boże narodzenie Jonsson Karoline Tytuł: Zielone Boże narodzenieCudowne Boże Narodzenie z przepysznym jedzeniem – przygotowanym z samach produktów roślinnych! W książce znajdziecie wegańskie przepisy na świąteczne potrawy do podania na wieczerzę wigilijną i między świętami oraz podczas adwentowych spotkań przy kawie i grzanym winie. „Zielona” Gwiazdka to nap...
Bez jaj roślinna cukiernia. Roślinna cukiernia Wilkowska Agata Format: 19. 0cmOprawa: Miękka ze skrzydełkamiTytuł: Bez jaj roślinna cukiernia#bezjajtej – Książka nie tylko dla wegan! „Czy można połączyć pyszne słodkości, punkowe zacięcie i etyczny styl życia? Okazuje się, że jak najbardziej, a Agata i jej ekipa są w tym mistrzami. Warto w to wejść! ”(Orestes „Everyday Hero” Kowalski – youtuber, miłośnik tatuaży i kotów, obrońca praw zwi...
Gruzińska uczta podróż do kraju wina biesiad i toastów. Podróż do kraju wina, biesiad i toastów Apostolidis Piotr Format: 14. 4x20. 8cmTytuł: Gruzińska uczta podróż do kraju wina biesiad i toastówA gdyby tak któregoś dnia znaleźć się w środku kraju, który kocha wino? Książka Piotra Apostolidisa to niezwykle ciekawa, pełna wiedzy o winie i winiarstwie, chwilami szalona podróż po Gruzji. Unikalna możliwość spojrzenia na nią z perspektywy nie turysty, a mieszkańca. Fascynująca lektura. Już...
Jedzenie mity i nauka Duell Frida Format: 17. 0cmTytuł: Jedzenie mity i naukaCzy można przytyć od produktów light? Czy można się uzależnić od cukru? Czy któraś z substancji słodzących jest zdrowa? Czy tłuszcz zawsze jest zły? A czy czosnek może wyleczyć przeziębienie? Jak jeść, żeby nie tyć i nie skracać sobie życia, a jednocześnie dostarczać wszystkich potrzebnych subst...
Kuchniokracja deserownik Tomaszewska-Bolałek Magdalena Format: 17. 0cmTytuł: Kuchniokracja deserownikTytuł jest nieprzypadkowy, deserownikiem nazywano bowiem mebel służący do wystawiania deserów oraz innych wypieków. Ten ciekawy sprzęt zainspirował mnie do stworzenia książki będącej zbiorem 75 przepisów na ciasta, desery i wytrawne wypieki, uzupełnionej 15 felietonami przybliżającymi historię i...
Vege słodkie na co dzień i na święta Krupska Natalia Format: 16. 2x21. 0cmData premiery: 2019-10-16Tytuł: Vege słodkie na co dzień i na świętaWegańskie wypieki – to proste! Jak upiec ulubione ciasto w zdrowszej i lżejszej wersji, bez glutenu i laktozy? Czym zastąpić cukier, masło czy śmietanę? Jak wykorzystać warzywa, strączki i inne roślinne składniki? Przed Natalią Krupską wegańska kuchnia nie ma żadnych tajemnic. Dzięki niej po...
Czytaj skład. Gotuj z głową! Rada Katarzyna, Fabicka Jagoda Oprawa: ZintegrowanaData premiery: 2020-09-02Tytuł: Czytaj skład. Gotuj z głową! Wiele osób wciąż podchodzi do sprawdzania składu na opakowaniach z oporem. Działa tu podobny mechanizm jak w każdej nowej sytuacji – obawiamy się tego, czego nie rozumiemy. Obawę warto jednak zamienić w ciekawość i dobre nawyki, to naprawdę możliwe! Pokażemy Ci, że czytanie etykiet nie jest trudn...
Chleb bezglutenowy i inne wypieki Bednarska Agnieszka Oprawa: BlisterData premiery: 2021-02-10Tytuł: Chleb bezglutenowy i inne wypiekiChleb bez glutenu? To prostsze niż myślisz! Początki przygody z bezglutenowymi wypiekami zwykle nie są łatwe. Pieczywo bez dodatku tradycyjnych mąk często wychodzi twarde lub mało wyrośnięte, a czasem zwyczajnie niesmaczne. Wszystkie smaki i kształty nieudanego pieczywa przerobiła na sobie Aga...
Dieta na roślinach. Przepisy znane i nowe Data premiery: 2021-02-24Tytuł: Dieta na roślinach. Przepisy znane i noweRoślinna kuchnia to bez cienia wątpliwości przyszłość. Od kilku lat obserwuję ten rosnący trend i z przyjemnością tworzę kolejne wegańskie przepisy, które pomagają redukować ilość produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie. Jako dietetyk czuję się w obowiązku ograniczać ich spożycie również w tro...
Kuchnia włoska, azjatycka,polska to jedynie część kulinarnych stron świata, o których książki znajdująsię w naszej ofercie. Mamy tytuły nie tylko dla tych, którzy głodni są dobregojedzenia, czy nietuzinkowych smaków pobudzających podniebienie, ale również dlaspełnionych kucharzy poszukujących inspiracji. Gotowanie obecnie przezywa swojądrugą młodość, książki kucharskie wychodzą regularnie i każda odkrywa nowespojrzenie na produkty, których w kuchni nie było, albo na te, które sięprzejadły. Autorzy dokładają starań by pasja do gotowana biła z każdej Książki.O gotowaniu napisano chyba już wszystko, ale nie wszystkie przepisy zostałyspisane i czekają na odkrycie. To treści również przystosowane do różnychpotrzeb jak diety, czy dobór produktów przez wegan. Oferowane tytuły topropozycje zarówno dla miłośników eksperymentowania jak również, wielbicieliprzepisów sprawdzonych. Coraz liczniejautorzy i wydawcy dobierają treść tak, by podnosić świadomość jak istotne jestto, co pojawia się na talerzu i co trafia do naszych trzewi. Jednak kategoriaksiążek kulinarnych to nie tylko pomysły na dania, ale również napoje ikoktajle, a także dla specjalistów, gdzie znaleźć można publikacje ozagadnieniach technicznych, przydatnych przy prowadzeniu biznesugastronomicznego jak również, które pomogą podnieść wiedzę pracowników, a co zatym idzie, jakość oferowanych wyrobów.
- Autor:Jan Kwaśniewski Wydawnictwo:WGP
Wieczorek-Chełmińska zofiaPzWL
Kucharska MartaMamikoOkładka:Miękka
Leanne VogelZwierciadłoTematyka:Diety i odchudzanie
OCHOROWICZ-MONATOWA MARYAGRAF_IKA
KitchenAidinne
Amy MyersZdrowie i ćwiczenia
Sami Tamimi, Yotam OttolenghiFiloKuchnia żydowska
Tamimi Sami, Wigley TaraSławni kucharze: Nigella Lawson
Frazier Karen|Laura ManningHelion
Teresa FinneyPrószyński
Jason FungVitalDiety i odchudzanie,
Bourdain Anthony, Woolever LaurieWydawnictwo Filo
Karen Frazier
Ewa Oleksy|Justyna NizińskaGrupa Wydawnicza Harmonia
Rapley Gill, Murkett TraceyMamania
Seria:DIETA I ŻYWIENIEMarek BardadynRebis
Dinah BucholzZnak
Spencer Tara
Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi
Praca zbiorowaJEDNOSC
Joanna KrzyżanekJednośćRok wydania:2015
FSC
Beata PawlikowskaEdipresse Książki
Sławni kucharze: Robert Makłowicz
Amadea Morningstar, Urmila DesaiA-Ajurweda. Pl
Andrzej GrzybBernardinum